Recomandările actorului Florin Coșuleț

Stanca” susține 24 de reprezentații în Sibiu, adresate mai multor categorii de public. Pot fi văzute spectacole ale studenților Departamentului de Artă Teatrală sau jucate de către actorii TNRS, de la comedii bulevardiere la tragedii, drame și spectacole sociale.

Spectacole studențești, la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte. Programul este deschis cu Parfum de viață pe un tractor, în regia lui Florin Coșuleț, o poveste despre speranță și putere interioară. Evenimentul va avea loc în 3 noiembrie, de la ora 20:00, iar accesul la acest spectacol este liber, în limita locurilor disponibile.
#minor, de Bogdan Georgescu, a doua parte a trilogiei #CâtDeDeparteSuntemDe PeșterileDinCareAmIeșit? poate fi văzut în 4 noiembrie, de la ora 20:00. Spectacolul aduce în discuție metodele educaționale pen­tru creșterea unui tânăr adult în România anului 2016, iar întrebarea cen­tra­lă este: Cine educă adulții în a pregăti viitori adulți? #minor este analiza unui context social și politic, în care pasărea res­ponsabilității și utilizarea cazurilor par­ti­culare pentru crearea u

nor platforme de ma­nipulare sunt scopuri în sine.

În același spațiu, în 23 noiembrie, la ora 20:00, se va juca spectacolul Rezistența (happening) de Ioana B. Jucan. Este o po­veste despre iubire, furie și determinare, care prezintă trei femei ce oscilează între idea­lismul chișotic și realitatea dură.

În 30 noiembrie, la ora 20:00, puteți vedea Viaductul în regia Ancăi Bradu, o adaptare li­beră după textul omonim al autorului ma­ghiar János Háydar. Proiectul propune un ma­nifest pentru comunicare, echilibru, ar­mo­nie şi alte valori pozitive, capabile să readucă copiii în sânul familiei, familia în cen­trul societăţii și societatea în spectrul valorilor morale regăsite.
Premiere și reluări pe scena TNRS
Secția Germană a TNRS prezintă în 5 noiem­brie, de la ora 19:00, în premieră, spec­tacolul Biedermann și incendiatorii/Biedermann und die Brandstifter, în regia lui Gavriil Pinte. Această comedie neagră scrisă după cel de-al Doilea Război Mondial aduce în prim plan tendința omului de a face compromisuri în fața răului. Orașul are o problemă: incendiatorii ard tot ce le stă în cale.

Martiri/Märtyrer în regia lui Radu-Alexandru Nica, realizat după textul lui Marius von Mayenburg, vorbește despre una dintre metehnele societății contemporane și anume fanatismul religios, care provoacă ravagii chiar și în societatea modernă. Re­pre­zentația are loc în 22 noiembrie, de la ora 19:00.

„Poate o poveste despre spirite să ne permită o incursiune în natura umană?” întreabă au­torul textului, Sir Alan Ayckbourn. Vă pro­punem să aflați răspunsul la spectacolul Șarpele în iarbă/Falsche Schlange în regia lui Rafael David Kohn. O poveste cu răsturnări de situații, care vă va ține în suspans, luni, 14 noiembrie, de la ora 19:00.
Spectacolele Secției Germane nu se adre­sează exclusiv vorbitorilor de limba germană. Toate spectacolele sunt cu traducere simultană în căști sau supra­ti­tra­re, astfel încât experiența să fie una cât mai plăcută.

Cel mai nou spectacol semnat de Eugen Jebeleanu la Sibiu este Familii, o co-pro­duc­ție a Teatrului Național „Radu Stanca” și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, ce va avea loc în 7 noiembrie, la ora 19:00. Piesa spune poveștile a trei familii, dezvoltă trei situații de viață, extinse pe o durată de trei ani consecutivi. Eugen Jebeleanu afirma că în acest spectacol „per­sonajele se confruntă cu sentimentul de abandon, fuga de responsabilitate, ne­voia confirmărilor, identificarea rigidă cu părinții sau, dimpotrivă, cu refuzul acesteia, patetismul întâlnirilor de familie, în­sușirea rolului de părinte, inducerea și re­sim­țirea culpabilității.”

În 10 noiembrie, de la ora 19:00, va avea loc premiera one woman show-ul Sunt o babă comunistă, în regia Mariana Mihu-Plier. Un spectacol cu umor și autoironie, în care personajul, crescut și educat într-o epocă de mult apusă, încearcă să se adapteze la zilele noastre.

Călătoriile lui Gulliver ajung din nou pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, în 11 noiembrie, de la ora 19:00. Un spectacol cu o estetică aparte, compus din exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift și coordonate de Silviu Purcărete.
După o pauză de câteva luni, spectacolul Nora regizat de Radu-Alexandru Nica va fi reluat în 13 noiembrie, ora 19:00. Celebrul text a lui Henrik Ibsen aduce în fața spectatorilor personaje puternice, cu ipocrizii și dedesubturi.

În Nathan înțeleptul, Lessing pledează pen­tru respectul și recunoașterea religiilor care se luptă între ele – iudaismul, creș­ti­nis­mul și islamismul. Spectacolul regizat de Armin Petraș este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducție de­marate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Teatrul Național din Stuttgart. Proiectul nu se limitează doar la o simplă punere în scenă a piesei de teatru, ci urmărește scopuri concrete, dimensiunea socială a terorismului și mai ales a rasismului în aceste două țări, fiecare cu particularitățile sale. Spectacolul se bucură de participarea extraordinară a muzicianului Marius Mihalache și se joacă miercuri, 23 noiembrie.

Tot în luna noiembrie, pe scena TNRS se joacă: Bravul soldat Švejk, un one-man show cu Viorel Rață (6 noiembrie, ora 19:00), Iubire cu năbădăi, regia Șerban Puiu (9 noiembrie, ora 19:00), Cerere în căsătorie, regia Robert Raponja (12 noiembrie, ora 19:00), Vulpoiul, regia Florin Zamfirescu (16 noiembrie, ora 19:00), Kathie și hipopotamul, regia Larisa Nuțescu (16 noiembrie, ora 20:00, CAVAS) Încurcă-i drace, regia Șerban Puiu (17 și 18 noiembrie, ora 19:00), Romeo și Julieta, regia Bogdan Sărătean (19 noiembrie, ora 19:00), Oscar și Buni Roz, un spectacol de Diana Fufezan (20 noiembrie, ora 19:00), Orb de mină, regia Bogdan Sărătean (21 noiembrie, ora 19 :00), O noapte furtunoasă, regia Șerban Puiu (24 noiembrie, ora 19:00) și Noaptea bufonilor, regia Alexa Visarion (25 noiembrie, ora 19:00).

Informații complete despre programul și activitatea Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu puteți găsi pe www.tnrs.ro.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns