Cum să atragi banii în viața ta

Puţini sunt cei care au primit de mici o educaţie financiară. Unii o ştiu şi o urmează din instinct, dar alţii se autoeducă şi ajung la succes, la vârste înaintate, după mai multe insuccese. Ar fi bine ca această educaţie financiară să se implementeze de către familii încă din primii ani de viaţă ai copiilor, să îi pregătească pentru succes. Niciodată nu este prea târziu. Sunt multe cazuri care au demonstrat că poţi atinge succesul la orice vârstă şi în perioade de timp record.

S-au făcut nenumărate studii asupra oamenilor care au reuşit să strângă averi uriașe plecând de la zero sau chiar de la datorii.
Napoleon Hill, în cartea sa Foloseşte-ţi mintea pentru a te îmbogăţi a scris, în 1937, o sinteză a ceea ce a descoperit el timp de 25 de ani, timp în care a studiat şi a colaborat cu peste 500 de oameni extrem de bogaţi. Concluzia principală este că totul pleacă de la un proces psihic şi mental. O voinţă de fier, o determinare puternică, un scop bine definit sunt principalele caracteristici pe care le au în comun oamenii de succes.

Între timp, s-au scris mii de cărţi pe această temă. Mulţi oameni se pare că au descoperit „reţeta” spre succesul financiar, mulţi au scris despre ea, şi mai mulţi (milioane de oameni) citesc despre aceste reţete în 7, 10 sau 20 de paşi „simpli” spre libertatea financiară. Şi totuşi, sunt încă aşa de mulţi oameni care se zbat pentru a-şi plăti taxele şi pentru a-şi asigura minimum de hrană.
Resursele globului sunt nelimitate. Nu se poate ca unul să fie sărac pentru că altul este bogat. Fiecare s-a născut cu puterea de a avea tot ceea ce îşi doreşte. Potenţialul uman este nelimitat. Atât timp cât un om a demonstrat că se poate, nu înţeleg de ce nu ar putea oricine?

Noi suntem singurii care ne stabilim limitele. Bineînţeles că nimeni nu vrea să fie sărac. „E un snob spiritual cel care spune că poate fi fericit fără bani” (Albert Camus). Limitele sunt adânc înrădăcinate în subconştient. Sunt tipare care s-au format în copilărie sau în urma unor experienţe neplăcute. O idee se înfiripă în minte. Apoi, odată intrată în subconştient, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a demonstra că ideea noastră este corectă. Clădim astfel, în jurul ei, o întreagă teorie care o face de nedărâmat şi care creează un zid între noi şi ceea ce ne dorim. De exemplu: când eram mici am auzit vorbindu-se în familie că pentru bani trebuie să munceşti din greu, apoi am adunat tot felul de dovezi care să susţină această idee şi am format un crez interior foarte puternic. Astfel, ca adulți am ajuns să muncim din greu pentru bani. Alte idei preconcepute limitatoare sunt: „Banii sunt murdari”, „Toţi cei care câştigă bani mulţi i-au câştigat ilegal”, „Este riscant să investeşti”, „Nu mă interesează banii”, „N-am să mă îmbogăţesc niciodată pentru că nu mă pricep la afaceri”, „Nu pot face asta”, „Nu sunt destul de deştept”, „Nu voi fi niciodată bogat pentru că provin dintr-o familie săracă”.

Dar Napoleon Hill spunea că: „Marile averi nu sunt niciodată rezultatul muncii grele. Ele nu au nimic de a face cu şansa sau norocul, ci vin numai la aceia care ştiu să le ceară!”
Omul are puterea de a-şi influenţa mintea subconştientă. Depinde spre ce îţi focalizezi atenţia şi dorinţa creatoare. Gândeşte măreţ, pentru a trăi măreţ! Găseşte-ţi o pasiune şi lucrează cu entuziasm pentru ea, fără a fi interesat de câştigul imediat. Orice idee care este născută din pasiune şi pentru care se lucrează constant va avea în cele din urmă succesul scontat. Important este să ai încredere în tine, să nu pierzi entuziasmul şi să nu cedezi în faţa primelor probleme.

Toţi cei care au făcut averi impresionante au avut la un moment dat insuccese temporare, dar de care nu mai ţine nimeni cont acum.
Persoanele de succes şi-au stabilit un scop şi nu s-au lăsat până când nu l-au dus la îndeplinire. Perseverenţa şi încrederea în sine sunt două calităţi absolut necesare pentru a reuşi. „Orice avere începe mai întâi de toate sub forma unui gând! Suma nu este limitată decât de persoana în mintea căreia începe să opereze gândul respectiv. Credinţa înlătură orice limite.” (Napoleon Hill)
Nu amâna. Când îţi vine o idee acţionează imediat. Altfel entuziasmul se pierde. Dacă mai ceri şi părerea altora e clar că vei fi influenţat de gândirea lor, care se poate să nu fie pe aceeaşi lungime de undă cu a ta. Ai încredere în instinctele tale şi lasă-te dus de val. Întodeauna vor fi situaţii limită. Împinge limitele tot mai mult, până când, în cele din urmă, îţi vei atinge scopul.

Nu lăsa oportunităţile să treacă pe lângă tine! Nu accepta compromisuri! Nu cheltui excesiv. Sunt oameni care oricât ar câştiga nu au niciodată economii. Cu cât câştigă mai mult, cu atât cheltuiesc mai mult. Este bine să lăsăm banii să circule, ca ei să se poată întoarce la noi, dar măcar 10% din ce câştigi pune deoparte. Nu cheltui mai mult decât îţi permite bugetul personal doar pentru a ţine pasul cu vecinii. În mod normal ar trebui să îţi asiguri o sursă de venit suficient de mare şi diversificată şi abia apoi să îi cheltuieşti pe articole de lux.Dar oamenii fac credite şi devin sclavii acestor luxuri (cum ar fi o maşină scumpă, o casă mare sau chiar şi numai haine de firmă sau bijuterii). Încep invers decât ar trebui. Aceste luxuri ar trebui să apară ca o recompensă în urma afacerilor reuşite. Altfel ele nu atrag decât alte datorii şi veniturile devin insuficiente.
În urmărirea atingerii scopului nu uita să fii corect. Scopul nu scuză mijloacele. Toate faptele tale au repercusiuni directe asupra reputaţiei tale şi te pot costa mult mai scump mai târziu, decât câştigul temporar pe care l-ai realizat.

Orice faptă bună ţi se va întoarce însutit. La fel e şi cu iubirea, zâmbetele şi banii. Dacă vrei ceva, mai întâi trebuie să dai ceva.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns