CHELTUIELILE MICI POT FI ECONOMII MARI

Situația economică dintr-o țară, dar și cea personală e fluctuantă, cu urcușuri și coborâșuri. Cu toate acestea întotdeauna au existat oameni care au prosperat și pe timp de criză. Independent de circumstanțele înconjurătoare, ei știu să întoarcă lucrurile în favoarea lor și au rezultate incredibile. Unii au acest instinct nativ, iar alții îl dobândesc pe parcursul vieții. Autodisciplina financiară se poate învăța. Niciodată nu este târziu să îți schimbi modul de gestionare al banilor. Nu contează cât de mulți bani câștigi, ci contează cât de mult economisești. Sunt cheltuieli care nu sunt necesare, dar fac parte din tabieturile noastre zilnice. Și nu vorbim doar de clasicul exemplu cu fumătorii, care, deși știu că este un viciu nesănătos, plătesc zilnic 15 lei pentru un pachet de țigări. În 10 ani de zile, acei 15 lei economisiți ar însemna circa 12.000 € (plus o sănătate mai bună).
Sunt oameni care nu câștigă mult și, totuși, din bani puțini fac tot posibilul să își asigure zilnic pachetul de țigări. Ca acest exemplu sunt multe alte cheltuieli, nu la fel de nocive, dar la fel de nefolositoare, pe care le facem regulat fără să ținem cont de bani. Este foarte bine să ne trăim viața satisfăcându-ne micile plăceri. Dar, de fapt, cât muncim, ca să câștigăm acei bani? Îi cheltuim într-o clipă, dar avem nevoie de ore în șir ca să îi câștigăm.
Trăiește clipa, dar gândește-te în perspectivă, la întreaga ta viață. Data viitoare când vrei să mai cumperi ceva gândește-te în termeni de ore. De exemplu: venitul tău lunar este de circa 2.000 de lei pe lună. Asta înseamnă că pentru circa 12 lei trebuie să lucrezi o oră. Merită să lucrezi 10 ore pentru o masă la restaurant? Sau 20 de ore pentru o pereche de blugi? Sau 300 de ore pentru un telefon de ultimă generație? Până la urmă totul se plătește cu timpul nostru. Din această perspectivă vei înțelege diferit maxima: „Trăiește clipa!“. Pentru o clipă de plăcere poți plăti ore de muncă. Este normal să îți cumperi lucruri pentru a-ți asigura confortul, dar de multe ori plătim prea mult pentru acest confort și nu mai avem timp să ne bucurăm de el. Timpul nu poate fi cumpărat, așa că ai grijă pentru ce plătești cu timpul tău prețios. Adevărata fericire vine din interior, nu trebuie hrănită cu lucruri materiale, dar singuranța financiară în mod cert ne mărește speranța de viață
Orice ar fi, 10 % din veniturile tale economisește-le. Banii lichizi îți dau o altă mobilitate. Siguranța financiară trebuie să fie una din prioritățile tale. Tu câți bani ai putea pune deoparte? 10? 50? 100 de lei pe zi? Înmulțește cu 30 de zile, apoi cu 12 luni, apoi cu 10 ani. 10 ani par o perioadă lungă și îndepărtată, dar putem să savurăm momente plăcute și fără să cheltuim mulți bani. Iar dacă din banii economisiți vei reuși să îți cumperi o casă, o mașină, un concediu exotic sau orice lucru mai semnificativ, satisfacția va fi mult mai mare.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns