CEI 6 PILONI PENTRU O EDUCAŢIE FINANCIARĂ SĂNĂTOASĂ

“Laurenţiu, ce este cel mai important pentru o persoană atunci când vine vorba de educația financiară?” – este una dintre întrebările pe care le primesc destul des când vine vorba de iniţiere a unei persoane în educaţie financiară. Răspunsul meu la întrebare este destul de simplu: Aplică cei 6 piloni ai educaţiei financiare. Sunt 6 piloni pe care îţi recomand să-i înveţi, să-i aplici zi de zi în viaţa ta şi să-i transmiţi mai departe familiei tale şi prietenilor tăi.

Pilonul 1!
Regula de aur: Cheltuieşte mai puţin decât câştigi
Acest pilon este cel mai important când vine vorba de educaţia financiară. Este pilonul care stă în mijlocul tuturor şi ajută la consolidarea celorlalţi piloni. Este o regulă care TREBUIE aplicată atât în viaţa personală cu ajutorul unui buget personal, cât şi în firmă, dacă eşti administrator. Este regula de aur de care cu toţii trebuie să ţinem cont atunci când ne gândim la vieţile noastre financiare.
Cheltuieşte mai puţin – nu înseamnă neapărat să renunţi la un anumit still de viaţă, ci mai mult să renunţ la lucrurile de care nu ai nevoie cu adevărat. Dacă tu nu te uiţi la televizor, de ce trebuie să plăteşti cablul TV. Dacă tu nu foloseşti internetul pe mobil sau nu ai nevoie de minute nelimitate sau de mii de minute, de ce să ai un abonament de telefonie mobilă de 15–20 de euro?
A cheltui mai puţin este un stil de viaţă pe care ţi-l impui şi pe care trebuie să-l respecţi oriunde: acasă, în vacanţă, în afaceri.
Câştigă mai mult! – este un alt lucru foarte important din cadru acestui pilon. Există persoane care au un sistem financiar la limită, adică îşi cunosc stilul de viaţă şi nu mai pot face reduceri de costuri. Această categorie de persoane şi nu numai, trebuie să se concentreze pe această subiect – să câştige mai multe!
Cel mai important sfat pentru o persoană este să nu se concentreze doar pe o sursă de venit. Atunci când ai doar o sursă de venit faci parte din categoria critică către falimentare spune un mare înţelept în educaţie financiară, Robert Kiyosaki.
Cheltuieşte mai puţin – Câştigă mai mult sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le înveţi când vine vorba de educaţia financiară. Înainte să treci la următorul pilon, te invit să-ţi analizezi stilul de viaţă şi să vezi dacă respecţi aceaste reguli. Dacă nu, e timpul să lucrezi la acest pilon.

Pilonul 2: Fii atent unde se duce fiecare bănuţ pe care l-ai cheltuit
După ce ne-am identificat stilul şi am învăţat că cel mai bine pentru noi este să cheltuim mai puţin decât producem, acume timp să lucrăm puţin la fineţea cu care ne realizăm cheltuielile.
Prima întrebare pentru această categorie este: Pe ce ţi-ai cheltuit banii luna trecută?
Fix în aceast moment ar trebui să ştii cam toate cheltuielile pe care le-ai realizat şi scopul acestora. În majoritatea cazurilor, nici nu se ştie pe ce s-au dus banii în luna trecută. Pe mâncare, facturi, benzină şi alte câteva prostioare de câteva sute de lei, până am rămas fără bani. Ok, dar câte dintre aceste lucruri te-au ajutat să progresezi. Aici vine regula numărul 1 din acest pilon: Întotdeauna să-ţi ţii evidenţa banilor tăi! Este factorul cel mai important dacă vrei să ştii ce faci cu banii tăi. Nu poţi să te gândeşti cum să-ţi gestionezi mai bine banii dacă tu nu ştii unde ţi se duc banii şi câte din lucrurile pe care le-ai cumpărat îţi sunt de folos. Acum să trecem la următorul pas din acest pilon:
Cumpără doar ce este necesar nu doar ce îţi place!
A două regulă a pilonului este să avem grijă pe ce ne cheltuim banii. Ştiu că fiecare dintre noi avem anumite plăceri şi anumite dorinţe şi este bine să ni le respectăm. Tata m-a învăţat o lecţie în această privinţă: “Economiseşte mereu, investeşte acum şi bucură-te mai târziu de banii tăi.” Târziu nu este egal cu bătrâneţea. Bucură-te mai târziu după ce ţi-ai investit şi ţi-ai
realizat o libertate financiară. O altă regulă a acestui pilon este: Verifică în cel puţin 2 locuri înainte de a cumpăra un obiect!
Simplă şi la obiect această regulă. Înainte să cumperi un obiect, verifică preţul în mai multe surse. Nu te avânta în primul loc unde ai găsit.
Ultima regulă al acestui Pilon este: Întotdeauna fii căutător de experienţe şi nu de bunuri! Experienţele vor rămâne veşnic în viaţa ta. Încearcă să-ţi cheltuieşti banii pe experienţe, deoarece ele îţi vor rămâne mereu în minte. Bunurile sunt trecătoare şi cu termen de expirare.

Pilonul 3: Scapă de datorii – Primul obiectiv pe care trebuie să-l ai
Prin datorii mă refer la toate facturile de care poţi scăpa. Primul obiectiv pe care trebuie să-l ai indifierent de situaţie este să-ţi elimini datoriile. Toată concentrarea ta şi toate economisirile tale trebuie să se îndrepte în această direcţie.

Pilonul 4: Întotdeauna 20% din venitul tău să-l redirecţionezi către investiţii!
Investeşti după ce ai scăpat de datorii. Dacă ai datorii, concentrează-te asupra lor. Datoriile reprezintă primul tău obiectiv. Dacă nu ai datorii, atunci trebuie să te gândeşti la viitor. Câteva recomandări în legătură cu acest pilon:
1. Investeşte pe termen lung – numai pe termen lung, investiţiile tale vor da roade. Termen lung reprezintă 3-5 ani. Numai atunci poţi spune că produci bani din investiţiile pe care le-ai făcut.
2. Investeşte deştept – Realizează-ţi un portofoliu de investiţii înainte de a investi. Documentează-te mereu şi acordă cel puţin 3–4 ore pe săptămână investiţiilor tale.

Pilonul 5: Securizează-ţi bătrăneţea
Un alt pilon foarte important este dedicat bătrâneţii. La un moment dat vom ajunge bătrâni şi nu vom mai putea munci pentru a ne întreţine. Având în vedere prognoza pensiilor, cred că este momentul să faci ceva de când eşti tânăr pentru când vei fii bătrân.

Pilonul 6: Bucură-te de banii tăi!
Până la urmă banii sunt doar un mijloc, iar noi trebuie să avem grijă de acest mijloc. Dacă noi nu producem bani pentru a ne bucura de ei, înseamnă că degeaba muncim şi ne zbatem cu toate problemele din vieţile noastre. Dacă primul pilon este cel care stă la baza tuturor pilonilor, acest pilon este cel care ne spune că banii sunt importanţi pentru noi, dar nu mai importanţi decât cei din jurul nostru. Dacă îi cheltuim cum trebuie şi cu cine trebuie, putem trăi fericiţi şi fără probleme. Până la urmă nu contează numărul acestora, ci cu cine ne petrecem timpul şi cu cine îi cheltuim!
Succes la bani!

Laurențiu Mihai
Promotor al educației financiare în România
www.laurentiumihai.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns