Ce protecție pot primi din partea legii dacă sunt abuzată în familie?

Violenta, Abuz in familie

Ce protecție pot primi din partea legii dacă sunt abuzată în familie? (Clara T, Sibiu)

RĂSPUNS:
Reglementarea procedurii speciale a emiterii unui ordin de protecţie împotriva agresorilor victimelor violenţei în familie a devenit, deja, relativ cunoscută şi destul de uzitată.

Persoanele care recurg la acest mijloc sunt, în cea mai mare parte, femei, agresate de soţii sau de concubinii lor. Procedura prin care se poate solicita emiterea unui astfel de ordin de protecţie este relativ simplă: persoana agresată trebuie să completeze o cerere-tip, unde va răspunde la o serie de întrebări cu privire la datele ei personale, relaţia dintre ea şi agresor, descrierea faptelor pentru care se solicită emiterea ordinului de protecţie şi măsurile care se solicită a fi dispuse. Cererea se introduce la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa victima şi este scutită de taxă de timbru.

Deşi este, aşa cum am spus, o procedură relativ simplă, există anumite aspecte pe care justiţiabilii nu le cunosc sau nu le au în vedere la momentul la care introduc o asemenea cerere sau o asemenea cerere este introdusă împotriva lor, aspecte care i-ar favoriza şi care ar simplifica întreg procesul.

Ordinele de protecţie nu pot fi emise decât împotriva unor persoane strict prevăzute de lege

Au existat situaţii în care abuzurile fizice şi/sau verbale veneau din partea unor persoane care, deşi membri de familie sau extrem de apropiate de victimă, nu figurau în categoria acelora împotriva cărora legea permite emiterea unui ordin de protecţie (în speţă, victima reclama violenţe verbale din partea socrului). Este important de avut în vedere ca persoana împotriva căreia vă îndreptaţi în justiţie să facă parte din această categorie şi anume: părinţii, copiii, fraţii şi surorile, copiii acestora, soţul/ soţia, concubinii, tutorele, reprezentantul legal sau îngrijitorul unei persoane cu dizabilităţi.

Cererea de emitere a ordinului de protecţie trebuie soluţionată în cel mult 72 de ore – atenţie la probe

Este extrem de important să aveţi în vedere acest aspect, în special atunci când vine vorba de probele pe care doriţi să le folosiţi în avantajul dvs. Dacă sunteţi victimă a agresiunilor, gândiţi-vă şi pregătiţi probele anterior introducerii cererii, iar în situaţia în care doriţi să uzitaţi de proba cu martori, asiguraţi-vă că aceştia vor fi disponibili la data la care se fixează termenul de judecată. În situaţia în care vă găsiţi în poziţia de a fi citat în vederea emiterii unui ordin de protecţie împotriva dvs., posibilităţile sunt mai restrânse. De cele mai multe ori, justiţiabilii susţin că nu au avut timpul necesar să îşi pregătească apărările, fiind citaţi din scurt şi neavând cunoştinţă de cerere. În această situaţie, solicitaţi un termen scurt în care să vă pregătiţi apărarea şi să găsiţi, eventual, martori care să confirme spusele dvs. Nu uitaţi, însă, că este o procedură de urgenţă şi există posibilitatea ca acest termen să nu vă fie acordat.

În situaţia în care sunteţi victimă a unor abuzuri şi nu dispuneţi de posibilităţi financiare sau timpul este scurt, aveţi posibilitatea de a solicita instanţei reprezentarea de către un avocat din oficiu.

[pullquote-left]Când începi să te întrebi dacă poți avea sau nu încredere în cineva, atunci știi deja răspunsul…[/pullquote-left]

În cazul în care împotriva dvs. este introdusă cererea de emitere a unui ordin de protecţie, apărarea vă este asigurată prin lege, fiindu-vă numit, în mod obligatoriu, un avocat din oficiu. Având în vedere timpul scurt în care trebuie soluţionată cererea, de cele mai multe ori sunteţi pus în situaţia de a nu vă putea angaja un avocat la alegere. Este extrem de important, în acest caz, să colaboraţi îndeaproape cu avocatul care vă este desemnat. Deşi nu îl cunoaşteţi şi el nu vă cunoaşte povestea, solicitaţi instanţei timp să discutaţi cu acesta şi alegeţi împreună cea mai bună cale de soluţionare a conflictului.

Indiferent de care parte a situaţiei vă aflaţi, chiar dacă nimeni nu v-ar putea cunoaşte mai bine povestea decât v-o cunoaşteţi dvs., opinia avizată a unui avocat poate schimba întotdeauna modul în care abordaţi problema şi vă poate ajuta să găsiţi cea mai bună soluţie la problema dvs.

 

Autor

Avocat MONDEA Christiana – „Cunţan şi Banea” S.C.A.
 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns