BULETIN INFO – RUTIER

În data de 22 ianuarie a.c., polițiștii rutieri sibieni au reținut 9 permise de conducere și au aplicat în total 50 de sancțiuni în valoare de 9.000 de lei.

În această perioadă, principala preocupare a polițiștilor rutieri o constituie prevenirea producerii de evenimente rutiere soldat cu victime, evenimente generate de condițiile meteo dificile.

Cu toate acestea, o importanță deosebită este acordată și prevenirii și combaterii oricăror încălcări ale codului rutier care ar putea avea drept rezultat vătămarea corporală a participanților la trafic. Din acest motiv, în data de 22 ianuarie, 9 șoferi s-au ales cu dreptul de a conduce suspendat după ce 3 dintre ei nu au acordat prioritate pietonilor, iar 6 s-au angajat în efectuarea manevrei de depășire neregulamentară.

Acțiunile polițiștilor continuă și azi, 23 ianuarie a.c., concentrate pe neacordarea de prioritate pietonilor și autovehiculelor. Activitățile se desfășoară în întregul județ având drept obiectiv conștientizarea participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea normelor rutiere.

În acest context, le reamintim pietonilor următoarele:
Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Se interzice pietonilor şi persoanelor asimilate acestora:
a) să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
b) să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
c) să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
d) să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
e) să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei;
f) să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea;
g) să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns