ANEMIA – CAUZE, SIMPTOME ȘI REMEDII

Anemia se manifestă prin slăbiciune, paloarea tegumentelor şi a mucoaselor, răcirea extremităţilor (mâini şi picioare reci),ameţeală, cefalee, dispnee (dificultate la respiraţie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree (absența ciclului menstrual), vindecare întârziată a rănilor, dureri toracice, bătăi rapide sau neregulate ale inimii.
Anemia este un sindrom frecvent în patologia generală, care se caracterizează prin scăderea hemoglobinei (Hb – proteină complexă, care conţine fier, ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii) sub valoarea normală după vârstă şi sex, însoţită sau nu de scăderea numărului de
globule roșii (hematii sau eritrocite). Anemia reduce cantitatea de oxigen din celulele organismului, acestea având, in consecință,mai puțină energie disponibilă ca să-și îndeplinească funcțiile normal.
Cauze declanșatoare: medicamentele folosite, dereglările hormonale, inflamația cronică din corp, operațiile, infecțiile, ulcerele gastro-duodenale, hemoroizii, afecțiunile hepatice, sângerările masive la menstruație, sarcinile repetate, bolile tiroidiene și carențele alimentare (în special, carența de fier, de acid folic și de vitaminele B 6 și B 12).
Clasificare (cele mai comune tipuri de anemie):
1) Anemia feriprivă – apare la persoanele care primesc din alimentaţie cantităţi insuficiente de fier, la cele cu absorbţie defectuoasă de fier prin intestin, la cele la care consumul organismului de fier este crescut (gravide, fete la pubertate etc.), precum şi în utilizarea defectuoasă a fierului (tumorile maligne şi infecţii).
2) Anemia deficitului de acid folic – această formă de anemie este caracterizată de o lipsă a acidului folic, o componentă din complexul vitaminelor B din sânge. De obicei, este cauzată de o alimentație săracă în nutrienți, în special în acid folic.
3) Anemia pernicioasă (megaloblastică, Biermer) – se caracterizează prin lipsa de
maturaţie a globulelor roşii din cauza, fie a unui aport insuficient de vitamina B 12 şi/sau acid folic, fie a unei absorbţii necorespunzătoare.
4) Anemiile hemolitice – apar în urma unei distrugeri exagerate a globulelor roşii. Factorii chimici care pot declanşa anemiile hemolitice sunt: cloratul de potasiu, benzenul, plumbul,
fosforul, sulfamidele, toxinele unor microbi (streptococi, stafilococi), toxinele unor paraziţi (exemplu: malaria), precum şi unele toxine provenite din ciuperci sau veninuri de şarpe sau păianjen. O anemie hemolitică foarte gravă se produce în cursul transfuziilor cu sânge incompatibil.
DIAGNOSTIC: persoanele care se simt obosite fără să fi depus un efort fizic suplimentar sau care constată o scădere a calității vieții sau stare generală proastă, se pot gândi la o consultație medicală. Examenul clinic indică necesitatea investigaţiilor biologice –hemoleucogramă, sideremia (determinarea
fierului din sânge), bilirubinemia etc.
TRATAMENT: deși semnele și simptomele anemiilor pot să pară copleșitoare, vestea bună este că de cele mai multe ori acestea pot fi controlate în mod eficient prin medicație și regim alimentar. Tratamentul anemiei este diferențiat și depinde de cauza care a provocat anemia.
a) Anemia feriprivă – tratamentul în cazul acestei anemii se referă și la un regim alimentar care să ajute la refacerea nivelului fierului sanguin: de exemplu ficatul de porc conține peste 22 mg Fe/100 g, soia >8,5 mg /100 g sau cerealele integrale 10 mg Fe/100 g și tot ce înseamnă legumele verzi reprezintă surse bogate în fier: varza, salata, mazărea, brocoli sau spanacul (>4 mg/100 g). Peștele, semințele de floarea soarelui, tofu sau fasolea verde pot contribui la aportul alimentar de aproape10 mg de fier pe zi, cât este necesarul zilnic de fier al unui om adult. Vitamina C favorizează absorbţia fierului în intestin. Surse bune de fier mai sunt: drojdie de bere, grâu încolţit, soia, susan, polen, lăptişor de matcă, fasole albă, linte, floarea- soarelui, seminţe de dovleac, năut, ovăz, mei, grâu, migdale, spanac, urzică, păpădie (inclusiv rădăcina), curmale, smochine, pere etc.
Caisele, piersicile, prunele, stafidele, strugurii proaspeţi, merele, bananele, spanacul, lăptuca, roşiile, broccoli conţin factori care favorizează regenerarea hemoglobinei.
b) Anemia prin deficiență a acidului folic (deficit de vitamina B 9) – această anemie
se corectează și printr-un aport alimentar de vitamina B și prin schimbarea regimului de viață, deoarece această anemie mai poate fi provocată sau accentuată și de consumul de alcool și de fumat. Acidul folic este implicat în metabolismul aminoacizilor, deci și în formarea de globule roșii tinere și sănătoase, fapt pentru care alimentația trebuie să cuprindă: broccoli, mazăre, asparagus sau spanac.
c) Anemia pernicioasă (megaloblastica sau Biermer) – este cauzată de un aport insuficient de vitamine B 12, la care uneori se poate adăuga și un deficit de acid folic și care se corectează cel mai adesea printr-un aport intravenos de aceste două vitamine. Alimente indicate: pește, carne, ouă și lactate. Alimente contraindicate: alcool, cafea, băuturi cafeinizate, zahăr și alimente
rafinate (care epuizează vitaminele B).
d) Anemia hemolitică – în cazul acestui tip de anemie este foarte importantă diagnosticarea cauzei principale, deoarece dacă există o infecție, aceasta trebuie tratată mai întâi și mai apoi anemia ar trebui să se reducă și să dispară în mod automat, iar în cazul patologiei provocate de medicamente, acestea trebuie sistate imediat. Există și cazul intoxicației cu plumb sau fosfor, unde este
necesară eliminarea pacientului din mediul toxic și dacă este necesar se va administra și un antidot.
Principii generale de tratament:
Dietă: • a limentaţia e ste p rincipalul e lement în tratamentul împotriva majorităţii formelor de
anemie (mai ales cea feriprivă). Trebuie să fie bogată în alimente neprocesate şi nerafinate,cât mai aproape posibil de starea lor naturală.
În funcţie de sezon şi posibilităţi, căutaţi să consumaţi sucuri de fructe, legume şi verdeţuri.
• cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogată în fier şi favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât şi în formele auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor. Urzica stimulează hematopoieza, activând procesele fiziologice de formare a globulelor roşii, albe şi a trombocitelor. Este bogată în clorofilă, fier şi vitamina C.
• anemia răspunde foarte bine la cura cu orz verde. Orzul verde conţine de peste 11 ori mai mult fier decât în ţelină şi de peste 7 ori mai multă vitamina C decât în portocale.
Sucul de orz verde este foarte bogat în clorofilă – „sângele verde” al plantelor – compoziţia chimică a acesteia se aseamănă mult cu cea a sângelui uman.
• Stimularea hematopoiezei (sinteza de elemente figurate sanguine) se poate realiza şi prin consumul constant de suc de sfeclă roşie, capabil să îmbunătăţească vizibil calitatea ţesutului medular hematoformator.
• Consumul de suc de morcov sporeşte numărul de globule roşii şi hemoglobină şi întăreşte imunitatea naturală (conţine mult beta-caroten).
• Fructul cătinei reprezintă o întreagă farmacie, fiind un tonifiant general pentru organism. Este recomandat în avitaminoze şi anemii – se pot bea 1-2 pahare pe zi (se pune în pahar 1/4 suc cătină şi restul se completează cu apă de izvor).
• Drojdia de bere este foarte bogată în fier şi în vitaminele din complexul B (unele surse vorbesc şi de prezenţa vitaminei B 12) şi ajută la asimilarea corectă a mineralelor. Consumaţi timp de 20 de zile în fiecare lună, câte 2-3 linguri de fulgi nutriţionali de drojdie pe zi.
• Polenul este o sursă vegetală pură de vitamina B 12. Pentru persoanele cu anemie este indicat să consume polen, făcând 3-4 cure pe an, de câte 30 de zile. Se administrează 1 linguriţă, de 2 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masă. Puteţi asocia polenului cu lăptişorul de matcă, ce exercită o importantă acţiune eritropoietică (de formare a elementelor figurate ale sângelui). Acţiune asemănătoare are şi mierea de brad.
• Cură cu anghinare – prin conţinutul de săruri minerale pe bază de K, Mg, Ca, Fe, Cu, Zn, anghinarea stimulează producerea de hematii. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se bea de două ori pe zi, timp de câteva săptămâni.
• Fitoterapie – ceai din țintaură şi coadaşoricelului – 2 căni pe parcursul zilei. Ţintaura este recomandată pentru stimularea poftei de mâncare; în plus, ajută la regenerarea sângelui.
Coada-şoricelului acţionează asupra măduvei osoase, stimulând reînnoirea sângelui, folosirea ei fiind recomandată în afecţiuni ale măduvei osoase, leucemii, boli ale sângelui.
• Păpădia, păducelul, lumânărica, traista ciobanului sunt bune pentru anemie.
Cel mai bun tratament este însă prevenţia. O atenţie deosebită trebuie acordată regimului alimentar şi care trebuie să conţină cantităţi adecvate de minerale şi vitamine.
Dr. Laurențiu Manole medic specialist M.F. homeopatie și apifitoterapie, tel.: 0746.514.938

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns